Pazartesi, Mayıs 28, 2012

Orhan Boran ve Yuki

Yakın zamanda Türk sanatının önemli bir çok ustasını kaybettik. Birinin ölümüne üzülürken bir diğeri terk etti bizi.  Ve Orhan Boran'da  gitti . Yerlerini kim doldurabilecek. Hep zoruma giden şudur. Bir insanın değerini öldükten sonra daha çok anlamak. Nedense kaybedince anlıyoruz sevdaların da ,insanların da kıymetini. Ve ne yazık ki kaybedilenler geri gelmiyor.
Orhan Boran Türkiye'de ilklere imza atmış bir isim. Mesela Stand_up'la onun sayesinde tanışmış Türk insanı.Paris'te bir tiyatroda staj yaptığı yıllarda bazı sanatçıların esprili konuşmalar yaparak halkı güldürmesinden ilham almış ve Türkiye'ye döndüğünde bunu kendisi sahneye taşıyarak, bizi stand-up la tanıştırmış. İlk sunucu imiş. Dün televizyonda Halit Kıvanç anlatıyordu" O zamanlar sunucu kelimesi yoktu takdimci denirdi. Orhan Boran'da Türkiye'nin ilk takdimcisidir" diye. Tiyatro oyuncusu idi aynı zamanda. Okuduğu yıllarda para kazanmak için yapmıştı bu işi. Arkadaşları onun için  ,"onun gibi donanımlı bir insan yoktu aramızda ,100 yılda gelmez öyle donanımlı bir insan" demiş. Biyografisi için tıklayınız 

Bazı sanatçılar bir bakmışsınız evinizin bir ferdi olmuşlar. Sızıvermişler gönül kapınızdan içeriye. Orhan Boran da öyle idi. Sanki kapı komşumuzmuş gibi. Mesela Orhan Boran'ın eşi Güler Boran. En ufak bir tanışıklığım olmasa da seviyorum o insanı. Acısını yüreğimde paylaştım. Sanki kapı komşumun eşi Güler  teyzem misali. Nur içinde yatsın Orhan Boran. Bize kattıkları için binlerce kez teşekkürler.
Bize kattıklarından birisi de Yuki idi. Hayali kahraman. İngiltere'de çalıştığı yıllarda bir stüdyo çalışması sırasında bant kaydının hızlı çalınması sonucu çıkan ses İngilizleri güldürünce aklına bunu  not eder ve Türkiye ye döndüğünde, 1959 Nisan'ın da  bir gün İstanbul Radyosundan dinleyicileri ile Yuki'yi tanıştırır. Yuki ile sohbetler etmeye başlar radyoda. Ve 14 yıl bu programla insanları radyo başında tutar. Müthiş bir performans bana göre. Benim yaş grubum Yuki'yi iyi hatırlayacaktır.
Yuki nasıldır diyenlere. İşte Orhan Boran ve YUKİ
Orhan Boran yayını kapatırken şu cümleyle kapatırdı. "Bendeniz Orhan Boran , huzurlarınızdan saygılarımla ayrılıyorum."
Bu sözlerle Orhan Boran'a veda edelim.

Madem ki radyodan söz ettik. Geçenlerde izlediğim iki videoyuda buraya  eklemek istiyorum. Tarih vakfı tarafından düzenlenmiş harika iki video.Türk  Radyosunun geçmişi ile ilgili nefis bir tarih belgeseli. Orhan Boran'da o yıllardaki radyoyu anlatıyor bu videoda. Ben izlerken dedemin radyosu aklıma geldi. Rahmetli haberleri dinlemeye çok meraklı idi. Ajans derlerdi o zaman. Ajans zamanı radyosunu açar, dinler ve hemen kapatırdı." Ajans bitti Halimağa Adı Halim idi  gitti" derdi rahmetli. Çokkk eskilere gittim . Eminim siz de çok güzel günlere geri döneceksiniz bu videoları izleyince. İçiniz ısınacak,sıcacık oalack neler neler hissedeceksiniz. Ben şimdi kendime bir kahve yapıp tekrar izleyip anılarıma geri dönüş yapacağım. İsterseniz birlikte içelim kahveleri bu güzel anılar eşliğinde.

 Radyo dinlemeyi ihmal etmeyin. Bizler dinledikçe güzelleşecektir radyolarımız. Bu konuda içimde söyleyecek bir sürü söz var ama satırlar yetmiyor şimdilik. Belki bir başka sefere dökerim içimi. Hepinize bol radyolu bir hafta diliyorum.

CUMHURİYETİN RADYOLU GÜNLERİ 1

CUMHURİYETİN RADYOLU GÜNLERİ 2

1 yorum:

İki Kum Tanesi , zaman ayırıp okuduğunuz ve yorumda bulunduğunuz için teşekkür eder.

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...