Pazartesi, Mart 17, 2014

Sesli betimleme

Medyadan uzak durmama rağmen kulağıma ve gözüme yansıyan siyasi kirlilikten o kadar yoruldum ki, seçimler bitene kadar kendimi daha da korumaya almaya karar verdim. Bu arada yapacağım tek şey vatanım için iyi dilekler dileyip dua etmek olacak.  Uzak durmakla, siyasi haberleri okumamakla cahilleşeceğimi ve duyarsız vatandaş olacağımı söyleyenlere de sevgilerimi yolluyor ve diyorum ki,  Beni de böyle kabul edin. 



Gelelim güzel haberlere ve bilgilere. Yurdumda güzel insanlar, güzel işler yapıyorlar. Gözüm ve kulağım  bu tür bilgilere her zaman açık.   Önce sesli betimleme nedir kısaca onu söyleyeyim. Film, dizi vb. gibi görsel sunumlarda , görme engelliler için yapılan durum betimlemesinin, sesli olarak dinleyiciye aktarılması. Filmdeki diyalog haricinde bir dış ses , gereken yerlerde , olayın geçtiği mekan, durum , zaman ve kimi hareketleri, görme engelliler için sesli olarak  tasvir ediyor, betimliyor. Sesleri duyan görme engelli, olayın nasıl bir yerde geçtiğini de betimleme yolu ile aklında  canlandırabiliyor.  Aynı şey işitme engelliler için de filmlerde alt yazı olarak uygulanıyor.  İşte bunu yapan bir dernek var ülkemizde. Sesli betimleme derneği.


Derneğin kurucusu, kendisi de  görme engelli olan Engin Yılmaz . Onu NTVde radyo programında dinledim. Takdire şayan kişiliklerden birisi. Araştırıp onun hakkında detayları da bir başka zaman aktarmayı isterim size. 




Derneğin iki amacı  var. Bende, amaçlardan ilkinde bahsi geçen "görme ve işitme engellilerin bundan haberdar olması" kısmına katkı sağlayabilmek adına yapıyorum bu paylaşımı.  

"İşletmenin 2 amacı bulunmaktadır.
Bunlardan ilki: derneğin, özelde görme ve işitme engellilerin, genel de ise, tüm engellilerin ihtiyaç duydukları, Sinema filmleri, video filmleri, tv filmleri, dizi filmler, öğretici, teknik, bilimsel, tanıtım mahiyetli filmler, kısa ve uzun metrajlı filmler, sinematografik eser mahiyetindeki reklam filmleri, “görsel”, “görsel-işitsel” sunumlar taşıyan sinematografik eser mahiyetli eserler, güncel filmler, bilimsel teknik veya bedii nitelikte projeksiyon dia pozitifleri, hülasa, film şeridi, video bant, disk, disket, video cd, lazer disk, dijital kayıt, bilgisayar ortamı (vb.) hangi taşıyıcı ortama ve kayıt formatına tespit edilmiş veya edilecek olursa olsun yasalarımıza göre “sinema eseri” veya “sinematografik eser” sayılacak her türlü eserin , tiyatro eserlerinin , her türlü müze, sergi ve diğer güzel sanatlar ile toplantı ve sunum gibi diğer görsel alanları da görme engellilerin kimsenin yardımı olmadan faydalanabilmesi için, görsel bölümlerin sesli betimleme tekniği Audio Description kullanılarak yada işitme engelliler için alt yazılı olarak korunan yasaları çerçevesinde kişilerin erişimine uygun hale getirmesini sağlayıcı teknikler ile hazır hale getirilmesi çalışmalarının bütünü ve görmeyen ve işitmeyenlerin bu çalışmalardan haberdar olması için yapılan organizasyon çalışmalarıdır.
İkincisi: kar amacı gözetilmeksizin sürdürülen dernek çalışmaları için, gerekli kaynağı oluşturmaktır."
*dernek sayfasından alıntıdır
Kanal D, Star Tv ve TRT dizileri , kanalların sponsorluğunda ,derneğin web sayfasında sesli betimleme ile sunulmakta. Ve yeni bir haber paylaşılmış, Pepe adlı çizgi film Show tv'de işaret dili ile yayınlanacakmış artık. 

İşte sesli betimlemenin güzel bir örneği. İyi, kötü ve çirkin adlı filme uygulanmış. Ayrıca çocuklar için Kayıp Nemo adlı filmin sesli betimlemeli gösterimi yapılmış sinema salonunda, görme engelli öğrencilere.


Bu yapılanlardan etrafınızdaki görme ve işitme engelli yakınlarınızı, çevrenizi bilgilendirirseniz, daha çok engelliye ulaşabilirler.Bizde bu şekilde yardımda bulunabiliriz belki. İyilikler , iyi insanlar ve güzel haberler hep var olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İki Kum Tanesi , zaman ayırıp okuduğunuz ve yorumda bulunduğunuz için teşekkür eder.

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...